Operatie Veritable - Canadese Sector | Groesbeek

datum: zondag 8 oktober 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
Operatie Veritable - Canadese Sector | Groesbeek

Op 8 februari 1945 startte de Britse 21ste Legergroep Operatie Veritable. Het doel was om het Rijnland in de omgeving Kleve - Düsseldorf van Duitsers te zuiveren ter voorbereiding van een aanval over de Rijn. Deze operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Amerikanen die in Operatie Grenade de zuidelijke helft van dit gebied zouden veroveren.

Het moeilijk terrein bleek al snel ideaal voor de Duitse verdedigers. Regen en modder bleken even zware tegenstanders als de Duitsers zelf. De Britten en Canadezen moesten keihard vechten voor elke meter grond, dat door de Duitsters fanatiek werd verdedigd. De Britten en Canadezen zagen hier vaak hun zwaarste gevechten uit de hele campagne in West Europa. Illustere namen zoals Reichswald, Kleve, Goch, Gennep, Kalkar Heights, Keppeln, Hochwald, The Hochwald Gap, Veen and Xanten zouden voor altijd in hun hoofden worden gegraveerd.

Maar liefst 23.000 geallieerde slachtoffers (inclusief Amerikanen) waren te betreuren. De Canadeze noemden deze slag hun ergste van het westelijk front en spraken van condities en tactieken die aan de eerste wereldoorlog deden denken. De Duitsers hadden ruim 90.000 manschappen verloren. Voor hen ging deze slag de geschiedenis in als de grootste tankslag in westelijk Duitsland.

Tijdens deze battlefield tour bezoeken we verschillende plekken in het Canadese gevechtsgebied. Op deze plekken worden de gebeurtenissen toegelicht, en behandelen we hoe dit op de mannen en het verloop van de strijd van invloed was. Op verschillende plekken zien we de sporen van deze slag terug.

Het programma ziet er als volgt uit:
1. Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek
2. Amfibische operatie in de uiterwaarden
3. De verovering van Kleve
4. Slag om Moylandse bossen
5. De Duitse tegenaanvallen op de lijn Kalkar-Goch
6. Openingsdag Blockbuster – de slag bij Keppeln
7. De doorbraak in de Schlieffen positie
8. De hel van de Hochwald Gap
9. De vertwijfelde verdediging bij Veen
10. De slag om Xanten

De kosten voor deze tour bedragen EUR 48,- per persoon. Hierbij is inbegrepen:
- Vervoer in luxe touringcar
- Speciaal vervaardigde excursiegids met achtergrondinformatie
- Compleet verzorgde lunch
- De gehele dag wordt verzorgd door deskundige gidsen

bron: https://www.facebook.com/events/1432464590140337/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Cuijk | 112 alarmeringen Cuijk | Goedkoop Tanken in Cuijk | Supermarkten in Cuijk | Weerbericht Cuijk